Last day, ade order pearl ngan member sampai laa ney x buat lagi, coz x tau cara nak rebus dia. Hehehe... So, today tak ada buat pape... survey la kejap kat En. Google tentang cara-cara dia... Jom study kejap....
Pearl..???
Bagi mereka yang pernah minum ice blog or ice blend mesti pernah makan 'pearl' ney... Bagi yang tak pernah makan tue.. boleh la tengok pic kat bawah...
Pearl yang telah direbus !
1 liter pearl = 6 liter air
1. Didihkan air dalam periuk
2. Bila air sudah mendidih, masukkan pearl.
3. Kacau supaya pearl tak melekat antara pearl yang lain
4. Biarkan pearl masak selama 20 minit. Api sederhana
5. Lepas 20 minit, tutup periuk biar pearl masak lagi 5 minit. Api besarkan sikit
6. Bukak tutup periuk. Perhatikan pearl timbul (pearl masih berwarna coklat masa ni. jgn risau). Kalau pearl tu dah timbul dan nampak macam sedikit mengembang, tutup api.
7. Tutup periuk. Biar pearl dalam periuk selama 30 minit.
8. Tengok pearl selepas 30minit. Masa ni pearl dah bertukar warna hitam. Toskan pearl di bawah air paip yang mengalir.
9.Simpan pearl dengan air gula (putih/melaka). Ketahanan 1 hari.
1kg pearl = 1kg gula.
1. Didihkan air dalam periuk
2. Bila air sudah mendidih, masukkan pearl.
3. Kacau supaya pearl tak melekat antara pearl yang lain
4. Biarkan pearl masak selama 20 minit. Api sederhana
5. Lepas 20 minit, tutup periuk biar pearl masak lagi 5 minit. Api besarkan sikit
6. Bukak tutup periuk. Perhatikan pearl timbul (pearl masih berwarna coklat masa ni. jgn risau). Kalau pearl tu dah timbul dan nampak macam sedikit mengembang, tutup api.
7. Tutup periuk. Biar pearl dalam periuk selama 30 minit.
8. Tengok pearl selepas 30minit. Masa ni pearl dah bertukar warna hitam. Toskan pearl di bawah air paip yang mengalir.
9.Simpan pearl dengan air gula (putih/melaka). Ketahanan 1 hari.
1kg pearl = 1kg gula.
Take Note !
1.
JANGAN basuh pearl sebelum rebus ok, sebab kalau dibasuh, hancur
berderai pearl tu. kite hanya basuh pearl SELEPAS pearl siap dimasak.
2. Guna periuk yang agak besar supaya pearl tak melekat sesama sendiri semasa merebus.
3. JANGAN simpan pearl dalam peti sejuk! Pearl akan menjadi keras dlm suhu sejuk.
2. Guna periuk yang agak besar supaya pearl tak melekat sesama sendiri semasa merebus.
3. JANGAN simpan pearl dalam peti sejuk! Pearl akan menjadi keras dlm suhu sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan