nuffnang

Khamis, 29 Ogos 2013

Chocolate CINTA "Nana Ke"


Slm 1 Malaysia,

Firstly, nak cakapppp "ye..... kite tau raya dah habis. So what..?? Tak semestinya time raye jer baru kena buat kan..?? Lepas raya pon boleh ape... Kelebihannyer...??? Urmmmm.... tapau bawa pergi keje pon laku gak ape! Opsssss.... tak menjual ye... attention please.... this blog tidak membuat sebarang jualan secara direct mahu pun online, harap maklum >mcm bgus2 aje kan< kihkihkih

Okey, for ur information laa... kalau tak nak tau just it so okey... u all boleh skip perenggan nie tanpa perlu merasa segan dan silu... hihihi.. Ok, just continue.... Buat cokelat nie is first time for me, atas didikan my best friend a.k.a best sister at my work station maka terciptalah cokelat yg diberi nama "Chocolate CINTA Nana Ke" Chewwaaaahhhhhhhh.... Thanks to Kak Eyda & other friend give me support to make yummmmmy chocolate... And my family too... Luv u all..

Okey stop menjemah, let's learn how to make easy chocolate... Yeayyyyyyy...


Utk membuat cokelat, kenalah ada cokelat. Betul tak? Okey, kat sini aq just use 2 chocolate... Chocolate & white chocolate, make sure cokelat yg nk digunakan betul2 sedap la ye... Ikut selera u all la... Ada sesetengah cokelat yg manis giler... for me SELBOURNE Chocolate memang terbaik dari kilang. Selain tue, u all just perlu ada krismis or badam and muffin cup. Dah cukup? Perfect.... !


Firstly, u all kenalah cairkan cokelat. Up to u la nak guna cokelat yg mane dulu. For me, i choose white chocolate. Attention, utk memudahkan & mempercepatkan kerja anda, make sure potong cokelat menjadi size yg kecil utk mudahkan ia cair dgn cepat.


After dah cair, cepat2 masukkan ke dlm acuan. Faster2, jgn tunggu cokelat dah keras ye... sebab time tue takde sape2 yg rajin nk panaskan balik cokelat korang tue melainkan korang sendiri.. kihkihkih. If u all nak buat 2 colours, make sure isi cokelat tue jgn la sampai penuh acuan tue. Agak2 la yer, kalau tak pandai nk agak my suggestion korang gunakan sudu baby yg comel loteh tue... Insya Allah menjadi... Dah siap, masukkan dalam freezer utk dikeraskan.


Sementara white chocolate dalam acuan beradu molek dlm freezer, u all bolehlah panaskan chocolate yg satu lagi. Yes...mudah kan..? Cara buat sama macam step 1st..


Okey, before u all masukkan cokelat yg seterusnya, make sure letakkan krismis or badam ditengah2... then, masukkan cokelat seterusnya. Berhati2 masukkan tue ye, badjet betul2 cokelat yg nak di isi, kang melimpah pulak keluar! Dah tak cun...huhu. Dah siap, masukkan lagi dlm freezer. Mudah, kan??


Alhamdulillah, dah jadi.. Ehemmmm... tak payah nak ngutuk sangat ea... First try memang la buruk sikit... Cubaan ke-2 confirm diundang Astro utk program Master Chef, bukan peserta okey tapi, pengkritik! Hahaha...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tiada ulasan:

Catat Ulasan